Viherpiha

Miten eroon keuhkosammaleesta

Miten eroon keuhkosammaleesta

Pertti Rajala

Kysymys:

Miten saan keuhkosammalen pois kukkapenkistä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Keuhokosammalen voi poistaa kitkemällä. Sammalet leviävät mikroskooppisen pienistä itiöistä, joten läheiseen avokompostiin niitä ei kannata laittaa. Suosittelen polttamaan sammalen tai laittamaan sen kaatopaikkajätteisiin.

Jos kukkapenkki on iso ja sammal on levinnyt laajalle, sitä voi torjua glyfosaatti-valmisteella (Rambo Bio Spray, Roundup ja Glyfonova Bio). Torjunta suoritetaan sammalen ollessa hyvässä kasvussa.

Annostele glyfosaattia veteen siten, että saat viiden prosentin vahvuisen liuoksen. Imeytä valmista liuosta vaikkapa pesusieneen ja sivele sillä varovasti sammalen pintaa. Glyfosaatin kanssa on syytä olla varovainen, sillä se vaikuttaa kaikkiin kasveihin ja tappaa osuessaan myös perennan.

Toinen, turvallisempi vaihtoehto on käyttää perinteisiä sammalentorjuntakemikaaleja. Esimerkiksi Kekkilän Nurmikon Sammalsyöjä tai Kemira GrowHow’n Sammalsyöppö hillitsevät keuhkosammalen kasvua.

Pertti Rajala

Auli Honkanen

Julkaistu: 27.9.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.