Meidän Mökki

Miten eroon hiiristä ja rotista?

Jouko Lommi

Kysymys:

Hiiret ja myyrät pääsevät mökkimme rossipohjaan ja aiheuttavat inhottavaa hajua ilmeisesti pesiytymällä sinne. Miten vanhaa perustusta voisi uusia? Pitääkö lattiaa purkaa, jotta pesistä pääsee eroon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Rossipohja on perinteisessä ja nykyisessäkin rakentamisessa toimiva ja usein valittu tapa toteuttaa alapohja. Perusvaatimukset rakenteelle ovat lattian alapuolisen ilmatilan tehokas tuuletus, maapohjan kuivana pysyminen ja lattiarakenteen lämmöneristys sekä tiiveys. Alapohjan tarkastusluukku on välttämätön, jotta korjaustarvetta voidaan arvioida. Lisäksi lattian alla pitää olla niin paljon tilaa, että rakenteet voidaan tarkastaa.

Perustuksen tärkein tehtävä on siirtää rakennuksen paino maapohjaan siten, ettei rakennus liiku. Lisäksi rakenteiden on pysyttävä kuivina.

Nykyisessä perustuksessa on heikkouksia, jos hiiret pääsevät kulkemaan perusmuurin alitse. Mikäli talo ei ole liikkunut, ongelmasta voi selvitä pienellä remontilla.

Kerroitte, että vanha kivijalka on hirren ulkopintaa ulompana ja olette harkinnut sen osan piikkaamista pois. Pelkästään 5–7 senttimetrin pintakerroksen piikkaus on suuri työ. Se saattaa lisäksi vaarantaa vanhan perustusrakenteen kantavuuden. Kantavan rakenteen muutos edellyttää asiantuntijan suunnittelua ja mahdollisesti viranomaislupaa.

Ehdotan harkittavaksi kevyempää remonttivaihtoehtoa. Perustusten ympärille tehtyyn kaivantoon asennetaan salaojitus ja sen yläpuolelle routasuojaus. Routalevy peitetään ohuella murskekerroksella, jonka päälle levitetään maaperäasennukseen soveltuva jyrsijäverkko. Se estää hiiriä ja myyriä rakentamasta käytäviä. Verkon toinen reuna ulotetaan routalevyn ylitse ja toinen reuna taivutetaan tiiviisti perustuksen ulkopintaan. Verkon päälle laitetaan perustuksia ympäröivät asennushiekka ja pintakiveys. Perusmuuriin pitää tehdä riittävästi tuuletusaukkoja, vähintään neljä promillea lattiapinta-alasta.

Lattian hajuongelmat poistuvat ehkä kokonaan, kun vaihdetaan eristeet ja uusitaan pilaantuneet rakenteet. Ongelmaa voi vähentää tehostamalla alapohjan tuuletusta ja asentamalla alapohjan ilmatilasta katolle johtavan tuuletusputken. Sen yläpäähän voi tarvittaessa asentaa pienen, noin 50 watin puhallinmoottorin. Näin lattian alapuolinen ilmatila alipaineistuu hieman ja vuotoilmat eivät siirry aivan niin helposti asuintiloihin.

Julkaistu: 9.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.