Meidän Mökki

Mitä teen, kun luvattua tietä ei kuulu?

Tapio Korhonen

Kysymys:

Mieheni osti mökkitontin vuonna 1993. Hän vaati kauppakirjaan merkinnän, että myyjä tekee tien perille. Sitä ei vieläkään ole. Kauppakirjassa lukee: ”määräalan lohkomistoimituksessa muodostetaan tieoikeus kantatilan maata pitkin ilman eri korvausta”.

Kun myyjälle on asiasta muistutettu, hän on naureskellut ja sanonut, että eihän kauppakirjassa ole päivämäärää, mihin mennessä tie pitää tehdä. Kai tällaisissakin asioissa jokin kohtuus on?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tonttikaupasta on kulunut jo lähes kaksikymmentä vuotta. On tosiaan kohtuullista, että saisitte tien, kuten on sovittu. Tien teon ajankohta määräytyy ostajan tarpeen mukaan.

Pelkästään kauppakirjan perusteella en kuitenkaan kehota teettämään tietä ja lähettämään laskua tontin myyjälle. Viime kädessä tien tekemistä voi vaatia käräjäoikeudessa.

Kysymyksestänne ei selviä, onko määräala jo lohkottu itsenäiseksi kiinteistöksi ja tieoikeus kantatilalle muodostettu. Mikäli sitä ei ole vielä tehty, kehotan laittamaan lohkomistoimituksen vireille maanmittaustoimistossa. Samalla järjestetään kulkuyhteys tontillenne myyjän tilan kautta, eli perustetaan tierasite rasittamaan kantatilaa. Toimituksessa on hyvä ottaa esiin vaatimus tien rakentamisesta.

Julkaistu: 6.4.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.