Viherpiha

Mitä kasveja pergolan suojaksi VI vyöhykkeelle?

Mitä kasveja pergolan suojaksi VI vyöhykkeelle?

ViherPiha

Kysymys:

Pystytimme viime syksynä 3m x 2m suuruisen pergolan lasten leikkikentän läheisyyteen. Paikka on valoisasta varjoisaan. Haluaisimme siitä majan lapsille ja seurustelupaikan vanhemmille. Mitä kasveja laittaisimme köynnöstämään ja ympäröimään pergolaamme? Asumme aika pohjoisessa vyöhykkeellä VI.

Näytä vastaus

Vastaus:

Humala (Humulus lupulus) on hyvä, vaatimaton ja nopeakasvuinen köynnös, ja sen kävyt ovat hauskan koristeelliset. Humalan lisäksi VI vyöhykkeellä menestyy siperiankärhö (Clematis sibirica), jolla on kesäkuussa kellanvalkeat kukat. Istuttaisin molempia köynnöksiä pergolaanne, jolloin siitä tulee rehevä ja moni-ilmeinen.

Lisäksi pergolassa voisi kokeilla jotakin kestävää korkeaksi kasvavaa pensasruusua, esim. tornionlaaksonruusu (Rosa majalis ’Tornedal’) tai kempeleenruusu (Rosa x malyi ’Kempeleen Kaunotar’), joka on helppohoitoinen ja voimakaskasvuinen. Monet korkeat pensasruusut muuttuvat köynnöstäviksi, kun niillä on tuki jota pitkin kiipeillä. Ruusumaja kuulostaa aika houkuttelevalta, eikö vain? Istuta vielä köynnösten juurelle jotakin reheväkasvuista perennaa esim. tarhapäivänliljaa (Hemerocallis Hybrida-ryhmä), niin saat vihermajasta entistä rehevämmän.

Hanna Hentinen

Julkaistu: 10.4.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.