Meidän Mökki

Mistä kertalämmitteinen kiuas?

Jouko Lommi

Kysymys:

Haluaisin vaihtaa rantasaunan jatkuvalämmitteisen kiukaan kertalämmitteiseen, mutta en löydä mistään sopivaa mallia. Esimerkiksi Aito-kiuas on liian korkea, sillä se tulee lauteiden yläpuolelle. Misan Kerttu-kiukaan lämmityskapasiteetti on puolestaan liian pieni suhteessa saunan tilavuuteen, joka on 22 m3. Tiiliseinää on 3 m2, samoin ikkunapintaa. Saunan seinät ovat pyöröhirttä. Peruslämpöä ei ole.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kertalämmitteisiä kiukaita valmistaa vain muutama tehdas, mutta suureenkin saunaan löytyy kyllä sopiva malli.

Kiukaan oikea koko selviää seuraavalla laskukaavalla. Ensin mitataan saunan tilavuus kuutiometreinä ja sitten palomuurin ja ikkunoiden pinta-ala neliömetreinä. Pinta-ala lisätään tilavuuteen siten, että yksi neliömetri vastaa yhtä kuutiometriä. Kyseisessä saunassa 22 + 3 + 3, saadaan 28. Koska saunassa ei ole peruslämpöä, lukemaan voi varmuuden vuoksi lisätä vähän ylimääräistä. 30 kuutiometrille mitoitetun kiukaan pitäisi ainakin riittää.

Jos puntaroi kahden kiuasmallin välillä, kannattaa yleensä valita suurempi. Kiuas voi olla liian pieni mutta liian suureksi sitä haukkuu vain harva.

Kiuasvalmistajien mukaan kertalämmitteisiin ei päde se jatkuvalämmitteisten suositus, että kiukaan pitäisi olla lauteiden tasoa matalammalla. Kertalämmitteisissä suureen kivimassaan varastoituu niin paljon lämpöä, että se pöllähtää ympäri saunan, kun luukku avataan.

Puulämpö Suomi Oy:n valmistamat Aito-kiukaat ovat siis korkeudeltaan käypiä. Niistä sopivin malli lienee AK-78, joka on mitoitettu 19?30 m3:lle. Sen asentamisessa tarvitaan muuraria, sillä kiukaan järeyden takia tulipesä muurataan vasta paikan päällä.

Misa Oy:n valmistama Kerttu-kiuas riittää esitteen mukaan 25 m3:lle. Jos arvelee kiuasta liian pieneksi, siihen voi tilata korokerenkaan suoraan valmistajalta. Se lisää kivimassaa sadalla kilolla, jolloin kiukaassa riittää puhtia 35 m3:n lämmittämiseen.

Lisätietoja kiukaista: Puulämpö Suomi Oy, Lappi, (02) 8387 2300 Misa Oy, Lemi, (05) 414 6391

Julkaistu: 14.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.