Viherpiha

Minkälaisia kasveja suosittelette kivijalan viereen?

ViherPiha

Kysymys:

Paikka on vaativa, pohjois-itä-suuntainen portaiden ja kivijalan muodostama kulmaus IV vyöhykkeellä. Haluamme vanhaan perinnepihaan, punamultatalon kylkeen sopivia lajikkeita. Kasvien pitäisi olla matalia rossipohjan ilmanvaihdon vuoksi.

Näytä vastaus

Vastaus:

Talvella vihreät tuijat ja sinikataja (Juniperus squamata ’Meyeri’) viihtyvät puolivarjossa IV vyöhykkeellä. Sinikataja kasvaa jopa kaksi metriä leveäksi ja korkeaksi pensaaksi. Se on kauniin sinivihreä ja sopisi väritykseltään punaisen talon vierelle.

Tuijat pysyvät aina kapeina, ja niiden korkeuskasvua voi säädellä leikkauksella. Parhaita tuijalajikkeita ovat timanttituija ’Smaragd’, kartiotuija ’Brabant’ ja pallotuija ’Globosa’, joka kasvaa pyöreäksi, noin metrin korkeaksi pensaaksi.

Jos tilaa on ja kivijalka ja portaat ovat korkeat, voi pilarimaisen tuijan istuttaa kauemmaksi talon seinustalta ja sen vierelle muutaman matalan pallotuijan tai sinikatajan.

Maija Pelkonen

Kuva Martti Leppä

Julkaistu: 22.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.