Meidän Mökki

Millaisia seinälevyjä hirsimökkiin?

Meidän Mökki

Kysymys:

Haluaisin peittää osan hirsimökin sisäpinnasta joko maalaamalla tai tapetoimalla. Tarkoituksenani on laittaa ensin hirren päälle halltexlevy ja sitten käsitellä sen pintaa. Mutta miten on, voiko halltexia sellaisenaan maalata tai edes tapetoida? Sen pinta on kovin pehmeä, joten sen luulisi vetävän maalia kuin sieni. Ja toisaalta myös tapettien kohdistamisen luulisi olevan melko hankalaa.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Lukija tarkoittaa tässä tapauksessa halltexilla ilmeisesti vanhaa kuitulevyä, jollaisia varsinkin entisvanhaan vedettiin seiniin. Niiden maalaus on hieman hankalaa, sillä ne imevät kuin sienet, ja nukkaista pintaa on vaikea saada siistin näköiseksi. Tapetoinnissakin pitää olla tarkkana, sillä levyn pehmeyden vuoksi rakenne voi antaa periksi. Siksi saumakohtiin kannattaa liimata lasikuitu- tai kartonkinauhaa, lopputuloksesta ei silti ole aina takeita.

Jos puhutaan Halltexista ihan tuotemerkkinä, Hankasalmella toimiva tehdas valmistaa ainoastaan pinnoitettuja levyjä. Saatavana on joko kangas- tai paperitapetoituja sisustuslevyjä kooltaan 0,6 x 2,5?3 metriä. Väri- ja kuviovalikoima on laaja, joten tuote on harkinnan arvoinen. Halltex on kuitulevyn koreampi velipoika, sillä samaa ainettahan molemmissa on runkona. Tapetilla pinnoitetun levyn voi toki myöhemmin halutessaan maalatakin.

Käytettiinpä sitten sisustuslevyjä tai kuitulevyjä, mahdollinen epätasainen pinta, esimerkiksi pyöröhirsi, pitää ensin rimoittaa. Välit jätetään levyn mittojen mukaan. Jos levyt päätetään kiinnittää suoraan hirteen, leveäkantaisella huopanaulalla selviää ruuveja sievemmillä rei'illä, sillä voihan olla, että levyt pitää joskus poistaa. Halltexin asennus ei ole juuri vaativampaa kuin tapetin, välineetkin ovat jokseenkin samat  – liisterin korvaa vain rakennusliima. Levyt asennetaan seinään pontti- tai puskusaumalla.

Pehmeän kuitulevyn tai Halltexin etuna voi helppouden lisäksi pitää lämmöneristävyyttä, myös mahdollisen vedon tunne vähenee ja pinnasta tulee lämpimän tuntuinen. Haltexin asennusohjeista lisää tietoa osoitteessa halltex.fi.

Julkaistu: 14.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.