Meidän Mökki

Millainen vedensuodatin mökille?

Jouko Lommi

Kysymys:

Saako luonnostaan ruskeasta vedestä kirkasta esimerkiksi saunaan? Millaisia suodattimia on olemassa ja kuinka kalliita ne ovat? Kuinka tehokkaita ovat järvivesisuodattimet? Minua kiinnostaisi myös tietää suodattimien toimintaperiaate. Näin paljuunkin saisi puhdasta vettä.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Järviveden tumma väri johtuu siihen liuenneista aineista tai veteen ajoittain kulkeutu- vasta kiinto-aineksesta. Virtaamien alkulähteillä eli pienemmissä järvissä ja puroissa vesi on yleisesti tummempaa. Suuremmissa järvissä se on kirkkaampaa.

Voimakkaiden sateiden ja sulamisvesien mukana tulee aina humusta ja muuta kiintoainesta, joka heikentää veden laatua. Voimakkaampien virtausten aikana heikkolaatuisempi vesi on yleensä pintakerroksissa, joten kirkkaampaa vettä kannattaa hakea vesipumpun imuletkulla hieman syvemmältä.

Järviveden, kuten kaivovedenkin, puhdistaminen kiintoaineksesta onnistuu suodattamalla. Kaksiosainen suodatus sedimenttisuodattimella ja aktiivihiilisuodattimella tuottaa yleensä kohtuullisen kirkkaan pesuveden.

Suodatin tuo jonkin verran virtausvastusta, joten pumppausteho hieman hidastuu. Yksinkertaisimmat suodattimet voi liittää suoraan tulovesiletkuun. Laitteen koko on noin 30 cm x 30 cm x 15 cm ja hinta 200–300 euroa. Laite riittää yleensä kylpytynnyrikäyttöön.

Suurempikokoisiin ja tehokkaampiin suodattimiin saadaan lisää ominaisuuksia, esimerkiksi vesipumppu ja UV-laitteet bakteerien poistoon. Hintaa paketille voi muodostua 1 500–3 000 euroa.

Varma laitevalinta edellyttää vesinäytteen teettämistä. Sen perusteella sitten onnistuu oikean laitteen valinta. Vesinäytteen tekijöistä saa tietoa kunnan terveystarkastajalta, jolla voi olla valmiinakin tieto järviveden tarkemmasta laadusta.

Julkaistu: 17.4.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.