Meidän Talo

Millainen terassi rintamamiestaloon?

Millainen terassi rintamamiestaloon?

Meidän Talo

Kysymys:

Olemme vuosien mittaan alkaneet kaivata rintamamiestaloomme kunnollista terassia. Nykyisin pihakalusteet ja grilli ovat pihamaalla talon kyljessä puulaatoituksen päällä. Niille varattu tila talon ja pihatien välissä on ahdas, ja kulku keittiöstä sinne on hankala. Grillaamme kuitenkin ahkerasti.

Pihalle on kaksi sisääntuloa: portailta vinosti oikealle tullaan kävelyportin kautta ja autolla ajetaan sisäpihalle talon taakse.

Olemme pohtineet myöskin kuistin laajentamista. Sinne paistaa ihanasti ilta-aurinko, mutta nykyisin kuisti on kapea ja mahdoton kalustaa.

Portaiden puolelle ei kuistia voi ajatella, sillä tieltä on sinne esteetön näköala. Pihan puolelle aurinko taas ei paista, joten ainoa järkevä paikka terassille olisi se suunta, mihin pihakalusteemme nyt ovat asettuneet.

Olisiko näiden tietojen perusteella mahdollista laatia jonkinlaista luonnosta terassista?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Lähettämästänne asemakaavasta ja vanhasta piirustuksesta voi päätellä, että tien ja talon välissä on joskus ollut enemmän väljyyttä ja tontille on ajettu talon eteläpuolelta (nykyisen ruokailuhuoneen alapuolella on ollut autotalli). Silloin kulkuväylät olivat luontevat, kun sisääntuloportaat olivat samalla puolella. Kaavamuutoksen yhteydessä on ilmeisesti levennetty katua ja sisäänajo on siirtynyt talon toiselle puolelle. Olette oikeassa siinä, että luontevin terassin paikka on talon luoteiskulmassa. Siellä on iltavaloa ja riittävästi yksityisyyttä. Ehdotuksessa nykyinen terassi laajennetaan mutta käytännössä voi olla järkevämpää rakentaa se uudelleen. Kuisti tehdään sen kokoiseksi, että sinne mahtuu vaatesäilytystilaa ja pöytäryhmä. Kun katu on niin lähellä, voi olla mukavaa jättää kadunpuoleinen seinänosa pöydän kohdalla ilman ikkunaa. Nykyiset ulkoportaat poistetaan ja kuistin toiselle puolelle tehdään terassi, porras tai kaksi kuistin lattiaa alemmaksi. Uusi kuisti estää suoran näköyhteyden kadulta terassille. Terassille ja kuistille tehdään yhtenäinen katto, jonka kaltevuus on sama kuin päärakennuksessakin. Avoterassinkin voisi tehdä mutta katettuna siitä on teille paljon enemmän iloa. Terassi toimii pääsisäänkäyntinä, ja kuistin ja kadun väliin voi istuttaa suojaavaa puustoakin.

Julkaistu: 18.1.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.