Meidän Talo

Millainen terassi maalaistaloon?

Meidän Talo

Kysymys:

Olemme kunnostamassa vanhaa taloamme ja muuttamassa hiukan sen ulkonäköä.

Talossa on kolme ulko-ovea, jotka aiemmin olivat katettujen kylmien kuistien sisällä. Nyt kuistit on purettu, samoin suuret pyöreät kiviportaat pääoven kohdalta.

Suunnitelmissamme on rakentaa katettu terassi, joka ulottuu ensimmäiseltä ulko-ovelta kolmannelle. Toiveenamme on, että terassista tulee kunnollinen oleskelualue. Onko järkevää rakentaa terassi maantasoon ja siitä portaat ulko-oville, jolloin kaiteet voisi jättää tekemättä? Minkä muotoinen terassi olisi sopivin? Ajattelimme kattaa terassin pronssinvärisellä valokatteella. Aulatilan ikkunat nimittäin jäävät terassin katveeseen ja pelkäämme, että muunlainen kate pimentää sisätiloja.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kotinne on avara kunnon maalaistalo. Julkisivu vaakalaudoituksineen on tyyliltään pelkistetty, joten terassista ei kannata tehdä kovin koristeellista. Ehdotuksessani terassin lattiataso on suurin piirtein samassa tasossa kuin talon lattia. Ratkaisu tekee tilasta toimivan myös kesäaikojen oleskelu- ja ruokailutilana. Katto on ehdotuksessa umpinainen ja samaa materiaalia kuin rakennuksen katto. Se sitoo uuden terassin rakennukseen ja on arvokkaamman oloinen kuin muovikate. On totta, että kate vähentää aulan valoisuutta. Aula ei kuitenkaan ole varsinaista oleskelualuetta. Riittävä syvyys terassille on noin kolme metriä, jotta tilaa on isolle ruokapöydälle ja grillille ja ovelta toiselle kulkeminen on mahdollista. Terassin molemmissa päissä on penkki. Toinen palvelee saunoessa vilvoittelussa, toinen vaikkapa työsaappaita riisuessa. Terassille johtavat kahdet portaat: toiset pääovelle ja työvaate-eteiseen, toiset päädystä saunan ovelle. Pääovelle johtaville portaille tulee tehdä selkeä kulkuväylä. Sisääntuloa on korostettava jo maantasossa, sillä kuistimalliin ei istu muuntyyppinen korostus. Terassin reuna pehmenee mukavasti, jos sen viereen istutetaan pensaita.

Julkaistu: 8.12.2011

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.