Meidän Mökki

Millainen parketti sopii lattialämmityksen päälle?

Millainen parketti sopii lattialämmityksen päälle?

Jouko Lommi

Kysymys:

Laitamme uuteen kesämökkiin parkettia vesikiertoisen lattialämmityksen päälle. Suositteletteko lakattua vai öljyvahattua lattiaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Parketin käsittely vaikuttaa paljon pinnan ulkonäköön, kestävyyteen ja huoltoon. Lakka muodostaa kovan, eri materiaalina aistittavan kalvon puun pinnalle. Vaha tuo voimakkaammin esille puun luontaisen pintakuvion ja puun ominaisuudet. Öljyvaha on lakkaa pehmeämpi ja myös helpommin likaa imevä materiaali. Onnistunut öljykäsittely edellyttää hyvää kokemusta, ammattitaitoa ja puulattian pinnoittamiseen tarkoitettua korkealaatuista vahaa. Vahakäsittelyä on helpompi paikata ja uusia kuin lakkapintaa

Öljyvaha on käyttökelpoinen valinta, jos lattiaa ei kuluteta paljon ja jos hyväksyy puupinnassa näkyvän ajan patinan. Parhaiten kulutusta kestävät vahat muodostavat lakkausta muistuttavan pinnan, jota kuitenkin on helppo paikoitellen korjata. Ne eivät kuitenkaan kestä kulutusta parkettilakan tavoin. Lakattu parketti vaatii uusintakäsittelyä 10–15 vuoden välein. Pahoin kuluneesta lattiasta pitää hioa lakkakerros pois ennen käsittelyä. Huoltotyö kannattaa yleensä aina teettää ammattilaisilla.   

Rakennusmateriaalin hengittävyydellä ymmärretään materiaalin käyttäytymistä kosteusvaihteluiden vaikutuksesta. Öljytyssä puussa kosteus vaihtelee nopeammin kuin lakatussa. Parketti koostuu useasta päällekkäin liimatusta puukerroksesta, jolloin liimat toimivat lakan tavoin pidättäen parkettilaudan nopeita kosteusvaihteluita. Molempien pinnoitteiden alla parketti menee piloille, jos puun kosteus muuttuu paljon.

Tärkeintä on, että parketti on hyväksytty käytettäväksi lattialämmityksen päällä. Kesämökin suuri lämmönvaihtelu asettaa parketille normaalia kovemmat vaatimukset. Nämä kannattaa aina varmistaa parketin valmistajalta tai parkettiliikkeeltä.

Parkettilattian reunoille tulee aina jättää asennusrako, joka antaa puulle sen vaatiman pienen liikevaran.

Julkaistu: 3.9.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.