Meidän Mökki

Millainen lisäeristys mökkiin?

Millainen lisäeristys mökkiin?

Jouko Lommi

Kysymys:

Kesämökkimme täyttää kohta 40 vuotta. Mökki on juuri ja juuri talvilämmin, ellei satu voimakas pohjoistuuli ja -20 pakkasta. Mökki on koottu valmiista elementeistä ja tuettu ylä- ja alajuoksuilla sekä nurkkatolpilla. Elementtien paksuus on 100 mm sisältäen sisä- ja ulkopaneelin, runkotolpat, muovin, tervapahvin ja lasivillan, jonka paksuus on toistaiseksi arvoitus. Etelän puoleisen päädyn 12-13 mm:n paneelit ovat käyristyneet ja halkeilleet tumman valttauksen ja auringonvalon vaikutuksesta. Olen ajatellut purkaa ulkoseinän paneelit ja lisäeristää elementit 40 mm:n spu-levyllä sekä vaihtaa paneelin paksummaksi. En haluaisi ikkunoiden painuvan paljoakaan nykyistä tasoa sisemmäksi.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Jouko Lommi Pienrakentamisen kehittämiskeskus ry:stä kiinnittää huomiota ensimmäiseksi elementtien ohuuteen. Mökki on valmistunut 60-luvun alussa, jolloin elementtien valtakausi oli vielä edessäpäin. Ovathan elementtirakentamisen pioneerit huolehtineet siitä, että seinät ovat tarpeeksi kantavia? Joka tapauksessa lisäeristämiseen on tarvetta, kuten itsekin olette huomanneet.

Jouko Lommi pitää hyvänä ajatuksena lisäeristämistä ilmatiiviillä polyuretaanilevyllä. Paneloitujen seinä- ja kattorakenteiden eristämiseen suositellaan SPU-AL-remonttilevyä. Se on molemmin puolin alumiinifoliolla pinnoitettu polyuretaanilevy, jonka eristepaksuus on 40 mm. Levykoko on 600 x 2600.

Polyuretaanilla eristäminen on erityisen kannatettava vaihtoehto silloin, kun seinän ulkopaneelit ovat hyvässä kunnossa. Ilmatiiviinä materiaalina levyä ei voi laittaa ulkopintaan, kuten olette ilmeisesti kaavailleet. Suositeltavaa olisi, että sisäpuolen paneelit poistetaan, levyt asennetaan tiiviisti ja seinä paneloidaan uudelleen.

Muovin paikka on nyt hieman ongelmallinen: sen pitäisi olla mahdollisimman lähellä lämmintä pintaa, mutta nyt sen paikka jää kylmään. Siksi Lommi suosittelee muovien poistamista. Muovia ei edes tarvita, jos levyt saa kiinnitettyä ilmatiiviisti, kuten ne on suunniteltu. Jos seinän rakenteen tai jonkin muun syyn vuoksi levyillä ei saavuteta ilmatiiviyttä, muovi kannattaa korvata paperilla, sillä se ei kerää muovin tavoin kosteutta.

Sen sijaan sisäpuolen paneelin paksuutta kasvattamalla ei eristävyyttä lisätä.

Jos ulkopaneelit ovat huonossa kunnossa, kuten ilmeisesti tapauksessanne on, kannattaa levyjen sijasta harkita eristämistä villoilla ulkoapäin. Ulkopaneloinnin poistamisen jälkeen vanhojen villojen päälle laitetaan uudet eristeet, tuulensuojat ja lopuksi uusi panelointi. Vanhat eristeet jätetään vain siinä tapauksessa, että ne ovat moitteettomassa kunnossa. Kun eristeitä lisätään ulkoa, ikkunat painuvat väistämättä hieman nykyistä sisemmäksi.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.