Meidän Talo

Millainen katos ulko-ovelle?

Meidän Talo

Kysymys:

Asumme vuonna 2002 valmistuneessa ”pakettitalossa”. Me muutimme taloon joulukuussa 2006, ja nyt kahden kokonaisen talven jälkeen olemme kyllästyneet ulko-ovelle ja rapuille kinostuvaan lumeen – ulko-oven edessä kun ei ole mitään suojaa. Sisäänkäynti on itäsivulla.

Haluaisimme rakentaa ulko-oven ja rappujen eteen katoksen – ja sen pitäisi mielellään istua tyylikkäästi nykyiseen rakennukseen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Aika alastoman näköinenhän tuo pääsisäänkäyntinne on. Karuutta lisää sekin, ettei samalla sivulla ole asuinhuoneiden ikkunoita, vaan vain tuo ovesta oikealle oleva wc:n pieni yläikkuna. Hyvä puoli ikkunoiden puutteessa on tietysti se, ettei uusi katos vähennä minkään asuinhuoneen valoisuutta.

Samalla sivulla julkisivussa näkyvä isompi ikkuna jää katettuun syvennykseen. Tämä katettu tila jää käytännössä ”pyöräsuojaksi”, sillä vaikka se muutoin olisi mainiokin aamuauringon suunnassa oleva kahvinjuontipaikka, on yhteys täältä keittiöön hankala. Keittiökin on aika uusi, joten tuskinpa teillä on halua tehdä sieltä ovea terassille – toisaalta sieltä on hyvä yhteys jo olemassa olevalle isommalle terassille.

Muutosehdotuksessa on pääovelle tehty katos, jossa syvyyttä on kaksi metriä ja leveyttä viisi metriä. Se riittää suojaamaan sisääntulon. Lisäksi katoksen alle voi sijoittaa pienen pöytäryhmän, jos sellainen ajatus houkuttelee. Leveä katos yhdistyy jo aiemmin katettuun syvennykseen. Yhtenäinen katettu alue on mukava, kun sadesäällä tuo lasten leikkivälineitä tai polkupyöriä suojaan.

Katos on toiselta sivultaan suojattu säleiköllä, joka estää lumen tulon tehokkaasti. Muut sivut olisi minusta kuitenkin parempi jättää aika avoimeksi. Sisääntuloahan ei ole tarkoitus piilottaa vaan mieluummin korostaa. Katoksen syvyys estää kuitenkin melko tehokkaasti lumen tuiskuamisen talon sisääntulon eteen.

Pieni yläikkuna sisääntulon puoleisessa makuuhuoneessa tasapainottaisi julkisivua. Kahdesta suunnasta tuleva luonnonvalo myös toisi lisää mielenkiintoa huoneeseen.

Tässä siis yksi ehdotus – muitakin ratkaisuja varmasti löytyy. Voi olla, että myös talon toimittaneella tehtaalla on malliin oma ehdotuksensa – ja jos alkuperäinen arkkitehti on löydettävissä, hänkin ehkä haluaa tehdä oman ehdotuksensa. Muutos edellyttää toimenpidelupaa. Senkin vuoksi on syytä ottaa yhteyttä suunnittelijaan, joka hoitaisi suunnitelman loppuun viemisen.

Julkaistu: 22.3.2010

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.