Meidän Mökki

Millainen huuva mökille?

Jouko Lommi

Kysymys:

Meidän saunamökkimme ongelma ovat ruuanlaiton yhteydessä tulevat käryt, jotka kertyvät tahmeana rasvana lakattuihin puupintoihin. Käytämme 3-levyistä kaasuhellaa, jonka takana on 160 cm:n tiiliseinä hormin yhteydessä. Onko järkeä asentaa huuva, joka jatkuisi hormina suoraan katon läpi ulos? Tiilihormiinhan sitä ei kai voi jälkikäteen asentaa. Huopakatto ei kai ole este sille. Millainen huuvan pitäisi olla, ja miten se toteutettaisiin. Kuinka estämme pakkasen ja ötököiden pääsemisen liesikuvun kautta mökkiin.

Näytä vastaus

Vastaus:

Ongelma poistunee huuvalla eli liesikuvulla, kuten itsekin arvelitte. Alpo Hyttinen PRKK:sta kertoo, että huuvan tulisi olla noin 150 milliä lieden mittoja suurempi, jolloin käryt poistuvat tehokkaasti. Liesikuvun toimittajilla on tarjolla erilaisia ilmastointijärjestelmiä. Tarjolla on kupuja mm. omalla imujärjestelmällä tai ilman. Joissain selviää ilman hormiakin: hormi imee käryt, suodattaa ne rasva- ja aktiivihiilisuodattimella ja palauttaa takaisin sisäilmaan.

Oma, erillinen hormi katolle on hyvä ratkaisu. Voitte kääntyä esimerkiksi jonkun peltisepän puoleen, joka työstää liesikuvulle sopivan ilmastointiputken.

Kattorakenteissa putki on hyvä eristää kunnolla, jolloin se toimii parhaiten. Läpivienti katolle on helpoin toteuttaa huopakatossa, jolloin tiivistäminen tehdään bitumimassalla. Pelti- ja tiilikatot ovat hieman vaikeampia, mutta hyvin varustetuista rautakaupoista löytyy varmasti läpivientikappaleita.

Liesikupuihin on järkevää ottaa sulkupelti, joka on yleensä saatavana ainakin huuvan lisävarusteena. Kylmyys pysyy loitolla talvella ja itikat kesällä.

Julkaistu: 13.12.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.