Viherpiha

Miksi viiniköynnös ei anna satoa

ViherPiha

Kysymys:

Missä on vika, kun ’Beta’-viiniköynnökseni ei tuota hedelmää? Ikää sillä on ainakin kymmenen vuotta. Köynnös kasvaa säleikössä rivitalon etelä-länsiseinustalla Porvoossa. Joskus on näkynyt muutama kukkaterttu, mutta siihen se on jäänyt. Vastakkaisella seinällä amurinviini rehottaa vuodesta toiseen, mutta ei siinäkään näy marjoja.

Näytä vastaus

Vastaus:

Iän puolesta viiniköynnöksen voisi olettaa jo tuottavan rypäleitä, samoin kasvupaikka kuulostaa lajille otolliselta. Rehottamisella tarkoittanette rehevää kasvua, mikä saattaa viitata runsastyppiseen kasvualustaan. Vaikka viiniköynnökset yleisesti viihtyvät ravinteikkaassa ja humuspitoisessa maassa, liika typpi kasvattaa lehvästöä sadon kustannuksella.

Lannoittakaa köynnöksiä nyt keväällä minimaalisesti tai ei ollenkaan ja antakaa elokuussa fosfori-kaliumpitoista syyslannoitetta. Tuottaakseen satoa sekä viiniköynnös että amurinviini vaativat myös leikkaamista. Versoja typistetään radikaalisti myöhäissyksyllä kasvun päätyttyä.

Teija Heinonen/b>

Julkaistu: 15.1.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.