Viherpiha

Miksi ulkomuratin lehdet erittävät tahmeaa ainetta?

ViherPiha

Kysymys:

Murattini on ulkona varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn. Talvet se viettää viileissä sisätiloissa. Nyt osa lehdistä erittää tahmeaa ainetta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Oireet viittaavat kilpikirvoihin, jotka saattavat runsastua monivuotisissa kasveissa ja aiheuttaa ongelmia. Sokerineste on kilpikirvojen ulostetta. Ne imevät kasvinesteitä ja ulostavat ylimääräisen sokerinesteen pois elimistöstään. Näin tekevät myös tavalliset kirvat, mutta ne ovat kookkaampia, jolloin ne kyllä huomaisi kasvin pinnalla paljain silmin.

Kilpikirva on hankala hyönteinen torjuttavaksi. Pehmeänä konstina voi kokeilla mäntysuopaa toistuvina ruiskutuksina. Litraan haaleaa vettä laitetaan mäntysuopaa 5—10 grammaa tai 1—2 prosenttia veteen liuotettuna. Suopa täytyisi saada lehden ylä- ja alapinnoille ja myös varren sopukoihin. Kilpikirvoja voidaan myös harjata irti kasvista.

Provado-puutarhasumute tehoaa myös kohtuullisen hyvin kilpikirvoihin.

Pertti Rajala

Julkaistu: 3.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.