Viherpiha

Miksi tomaatti ei kuki?

Teija Heinonen

Puutarhuri

Kysymys:

Tomaatin latvusto kuivuu sitä mukaa, kun uutta kasvua tulee. Lehdet käpristyvät ja kukat kuihtuvat. Kasvihuoneessa on samanlainen kasvualusta kuin aikaisempinakin vuosina. Silminnähtäviä tuholaisia ei ole.

Näytä vastaus

Vastaus:

Erityyppiset kasvuhäiriöt vaivaavat tomaattia aika ajoin etenkin lämmittämättömissä kasvihuoneissa, joissa päivä- ja yölämpötilat vaihtelevat suuresti ja joissa tuuletus toimii käsivaralla. Esimerkiksi alhainen lämpötila ja valon puute heikentävät kukkaterttujen kehitystä. Viileys vähentää myös tomaatin hengitystä, minkä johdosta yhteyttämistuotteet varastoituvat latvukseen aiheuttaen lehtien sykeröitymistä.

Useimpien tomaattilajikkeiden optimaalinen kasvulämpötila on noin 24 astetta. Alle 15 ja yli 32 asteen lämpötila lisää kasvuhäiriöiden riskiä. Siitepöly irtoaa parhaiten 17–23 asteessa. Toisinaan kukkien vähyys ja kuihtuminen voivat johtua myös liiallisesta typpilannoituksesta.

 

Julkaistu: 5.7.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.