Viherpiha

Miksi tammi ei pudota lehtiään?

Miksi tammi ei pudota lehtiään?

ViherPiha

Kysymys:

Minua on ihmetyttänyt jo useamman vuoden ajan, miksi pihallamme olevat tammet eivät pudota lehtiään syksyllä (asumme Oulun seudulla). Lehdet ruskettuvat syksyllä, mutta ovat sitkaasti kiinni oksissa seuraavan kevääseen/kesään saakka, jolloin uudet puhkeavat lehdet vasta saavat edellisvuoden vanhat väistymään. Tämäkin tapahtuu pitkin kesää, ei heti keväällä. Mistä moinen johtuu?

Näytä vastaus

Vastaus:

Etenkin nuorille tammille on tyypillistä, että kuivuneet oksat pysyvät puussa kiinni kevääseen saakka. Ilmiö johtuu siitä, että Suomen kesä on tammelle liian lyhyt. Tammi on oloissamme eteläinen laji. Keväällä se puhkeaa lehteen viimeisten joukossa. Syksyllä talvi yllättää sen valmistautumattomana, eikä se ehdi pudottaa lehtiään samaan aikaan kuin muut lajit. Vasta keväällä puhkeavat lehdet saavat vanhat lehdet irtoamaan.

Julkaistu: 26.9.2004

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.