Maku

Miksi taikina kohotetaan ennen leivontaa?

Emilia

Kysymys:

Olen innokas leipoja ja olen aina miettinyt, että miksi kaikissa ohjeissa taikina kohotetaan kaksinkertaiseksi ennen leivontaa, kun se kuitenkin menettää ilmavuutensa muotoon leivottaessa. Leipomoissakin taikina lepää vaivauksen jälkeen vain 5-10 minuuttia, jotta taikina olisi helpommin käsiteltävää. Vasta varsinaisen muotoon leivonnan jälkeen, ne kohotettaan hyvin. Onko sille jokin syy, miksi kotileipureita neuvotaan kohottamaan myös ennen leivontaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hei!

Kiitos kysymyksestäsi.

Ensimmäisessä kohotusvaiheessa taikinaan syntyy isoja kaasurakkuloita, jotka kohottavat taikinan. Taikina on sopivasti noussut, kun sen tilavuus on tuplaantunut. Samalla taikinaan syntyy makuaineita.

Tämän jälkeen taikina nujerretaan, jolloin kaasurakkulat hajoavat pienemmiksi ilmakupliksi. Ilmakuplat nostattavat valmiit leivonnaiset tasaisesti, eikä taikinaan jää isoja reikiä. (Toisaalta joskus isot kuplat leivonnaisessa ovat juuri se, mitä haetaan – katso hapanjuureen leivottujen Maalaisvehnäleipien ohje alla.)

Tekemällä juuritaikinan voi vähän nopeuttaa kohotusprosessia. Hiiva sekoitetaan veteen ja pieneen jauhomäärään. Löysän taikinan annetaan seistä lämpimässä 10-15 minuuttia, kunnes se kuplii. Loput ainekset vaivataan joukkoon, taikina leivotaan saman tien ja leivonnaiset kohotetaan vasta ennen paistamista.

Katso myös arkeen sopivien Kuopaisusämpylöiden ohje, maukkaat sämpylät syntyvät kiireessä näinkin!

Julkaistu: 14.2.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.