Viherpiha

Miksi pioni kasvattaa vain lehtiä?

Mainos

Aiempina vuosina ne ovat kukkineet runsaasti, mutta nyt vain mahtavasti lehtiä ja 1-2 nuppua.

Teksti Pentti Alanko

Asiantuntija vastaa:

Jos kyseessä on jokin kiinanpionilajike, tarkista oikea istutussyvyys. Multaa saa olla silmujen päällä enintään 2–3 senttiä.

Puutarhassani on vuosikymmeniä ollut samalla paikalla komeita jalopionilajikkeita. Vähitellen niiden kukinta alkoi vähetä, ja asiaa tutkiessani huomasin olevani siihen itse syypää. Olin nimittäin vuosittain tuonut kompostia niiden tyville lannoitteeksi. Vähitellen pionien silmut joutuivat liian syvälle, ja seurauksena kasvi kasvatti monia hentoja versoja, mutta ei kukintoja. Sen huomattuani kaivoin varovasti maata pois niiden tyviltä. Seuraavina vuosina kukinta vähitellen palautui normaaliksi: versot vahvistuivat ja vähitellen kukinta runsastui.

Jalostamattomat tai vähän jalostetut maatiaispionit, kerrannaiskukkaiset tarhapionit tai kartanopionit saattavat kukkia runsaasti, vaikka niiden juurakoitten yläosa on näkyvissä maanpinnassa.

Pentti Alanko

Julkaistu: 4.7.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä