Viherpiha

Miksi luumu ei kuki?

Viherpiha

Kysymys:

Miksi 10-vuotias luumu ei kuki? Toinen luumu kukki, muttei tee hedelmää.

Näytä vastaus

Vastaus:

Karu ilmastomme ei tarjoa lämpöä vaativille luumupuille parhaita mahdollisia kasvun eväitä. Kovat pakkaset koettelevat puiden kylmänkestoa. Ne voivat aiheuttaa erityyppisiä talvivaurioita, kuten kukka-aiheiden paleltumista. Tällöin kukinta menetetään joko osittain tai kokonaan.

Ankarat sääolot voivat pahimmassa tapauksessa kylmettää koko maanpäällisen versoston. Puun uusiutuminen riippuu lisäystavasta.

Mikäli luumu on omajuurinen, se kasvattaa satoa tuottavat versot menetettyjen tilalle.

Jos puu on lisätty varttamalla, ei perusrungon tyveltä puskeva uusi kasvu ole alkuperäisen lajikkeen kaltaista. Varttamalla lisätyn luumun juurivesoista ei myöskään kasva emokasvia vastaavaa hedelmäpuuta.

Nuoremman luumupuunne ongelmat viittaavat pölytyksen epäonnistumiseen. Hedelmöittyminen on riippuvainen kukinnan aikaisista sääoloista. Esimerkiksi poikkeuksellisen koleat säät, halla, sade ja voimakas tuuli vaikeuttavat pölyttävien hyönteisten työskentelyä.

Osa luumulajikkeista vaatii ristipölytyksen eli eri lajiketta olevan toverin siitepölyä.

Teija Heinonen

Julkaistu: 28.2.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.