Meidän Mökki

Miksi kielot eivät kuki?

Miksi kielot eivät kuki?

Meidän Mökki

Kysymys:

Mökilläni on iso kieloesiintymä, mutta ne eivät kuki. Mistä tämä johtuu?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Kielo on sopeutuja ja selviytyjä. Se kasvaa ja leviää monenlaisilla kasvupaikoilla ja muodostaa usein laajoja, tiheitä ja melkein puhtaita kasvustoja. Koko esiintymä on usein yhtä ainoaa kieloyksilöä ja laikku laajenee noin viisitoista senttiä vuodessa. Kielo on myös valloittaja, joka vie elinmahdollisuudet naapurikasveiltaan. Tämän on moni puutarhapenkkiin kieloja istuttanut todennut.

Parhaita kielopaikkoja ovat valoisat, kuivahkot, kalkkipitoiset, ravinteiset metsät ja metsänreunukset sekä lehtoniityt. Kuivan mäntykankaan pohjallakin sen lehtiä voi nousta, vaikkei kukkia näy.

Syy kukkimattomuuteen on yleensä liian karu kasvupaikka. Kielo säilyy hengissä ja leviää kasvullisesti suikertavalla maavarrellaan, mutta sen energia ei riitä kukkien ja marjojen muodostamiseen. Kielon juurakoita voi kaivella myöhään syksyllä ylös maasta ja hyötää joulukieloiksi. Silloin on syytä tunnistaa kukkiva juurakko: siinä on tuuheat juuret ja tiivis, turpea, violetin suomun peittämä päätesilmu. Silmu kukkii vasta kolmantena vuotenaan.

Kukkimatonta kielolaikkua voi parantaa lannoittamalla ja kalkitsemalla sekä lisäämällä maan pintaan keväisin hyvää hiekkamultaa. Eloperäistä katettakin voi levittää suojaamaan maata kuivumiselta. Paras vaihtoehto on kaivaa syksyllä ylös rönsymäisiä maavarsia, pätkiä irti vahvimpia juurakoita ja istuttaa ne hyvään, paksuun hiekkamultaan.

Julkaistu: 11.11.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.