Meidän Talo

Miksi kaivovesi haisee?

Meidän Talo

Kysymys:

Meren rannalla olevalla mökillämme on vanha rengaskaivo, joka sijaitsee aika lähellä rantaviivaa. Kaivossa on paljon vettä, jota nostetaan pumpulla sekä pesuhuoneeseen että keittiöön. Lämpiminä kesinä, ja boilerilla varustetussa pesuhuoneessa, vesi rupeaa jossain vaiheessa haisemaan pahalle. Olemme tutkituttaneet veden, ja se on todettu talouskäyttöön sopivaksi. Mikä avuksi? Voiko kaivoon tai boileriin laittaa jotain desinfioivaa ainetta?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Vesinäytteet tulisi ottaa ja tutkituttaa silloin, kun vesi on pahanhajuista vaikka näytteiden otto-ohjeissa neuvotaan muuta. Sosiaali- ja terveysministeriö sekä Evira ovat antaneet juoma- ja talousvedestä omat laatuvaatimukset, jotka ovat hyvä pohja veden laatua arvioitaessa. Hajuongelman osalta vaatimuksissa ei kuitenkaan ole mitään selviä numeraalisia raja-arvoja. Niissä todetaan vain, ettei vierasta hajua tai makua saa olla. Pahaa hajua aiheuttavat humuspitoinen vesi ja muun muassa rikkivety, jolle ihme kyllä ei ole annettu laatuvaatimukseen liittyviä raja-arvoja, vaikka rikkivety on myrkyllistä ja liukenee veteen. Sillä kyllästynyt vesi on puhdasta vettä raskaampaa. Jos pahanhajuista vettä on pohjalta nostetussa vedessä enemmän, on syytä epäillä mätänevistä kasveista tai kallioperästä liukenevaa rikkivetyä. Rengaskaivot ovat pääsääntöisesti ns. pintavesikaivoja, joihin sadevesi yleensä suodattuu renkaiden ympäristön ja alapuolisten maakerrosten läpi kaivoon. Humus- ja savipitoisessa maaperässä kaivon ympärillä ja alapuolella tulisi olla paksu kerros hienoa hiekkaa, johon kaivoon valuvan veden epäpuhtaudet sitoutuvat. Epäpuhtauksien pääsyä juomaveteen voi estää myös sitä varten kehitetyllä suodatinkankaalla. Jos kaivo sijaitsee kalliopainanteessa, ovat siihen valuvat pintavedet hyvinkin humuspitoisia. Silloin kaivon ja muun maaperän väliin pitää rakentaa hyvä suodatuskerros, ja pintavesien valuminen kaivoon on estettävä pintamaan kallistuksella kaivosta poispäin sekä käyttämällä siinä tiivistä savimoreenia tai savea. Koska kaivo on vanha, ja sen käyttö ei ole jatkuvaa, olisi hyvä rakentaa se ympäristöineen uudestaan. Rakentamisessa voi käyttää vanhoja kaivonrenkaita, kunhan ne ensin puhdistaa huolellisesti ja desinfioi hyvin vetyperoksidivedellä sisä- ja ulkopuolelta. Saattaa olla syytä käyttää myös pohjallista kaivonrengasta, ettei alhaalta päin kaivoon pääse haitallisia partikkeleita. Jos ympäristön maaperä on kunnossa, toisena vaihtoehtona on kaivon sisäpintojen peseminen painepesurilla ja pintojen desinfiointi.

Julkaistu: 9.1.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.