Viherpiha

Miksi alppikärhö ei kuki?

Miksi alppikärhö ei kuki?

ViherPiha

Kysymys:

Osaatteko sanoa, miksi alppikärhöni ei kuki? Se on ollut minulla 4–5 vuotta. Kasvi kukki ensimmäisenä kesänä, mutta ei enää sen jälkeen. Alppikärhö on istutettu ohjeiden mukaan, ja sen juurella kasvaa pikkutalvio.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kukkimattomuuden syitä voi vain arvailla. Kun perusasiat ovat kunnossa, kukkien puutteeseen voivat vaikuttaa muun muassa mahdolliset leikkaustoimet, sääolot tai ravinteiden epätasapaino kasvualustassa. Alppikärhön kukkasilmut muodostuvat edellisen vuoden versoihin, joten esimerkiksi kasvuston leikkaaminen alas syksyllä tai keväällä estää kukinnan.

Laji on yleensä hyvin talvenkestävä, mutta siitä huolimatta pakkanen ja etenkin ankarat keväthallat saattavat vaurioittaa kukkasilmuja ja estää kukinnan. Kukkimattomuus voi johtua myös ravinteiden puutteesta tai niiden yliannostuksesta. Pelkästään kalkin vähyys saattaa aiheuttaa kasvuhäiriötä kalkkipitoisessa maassa viihtyvälle alppikärhölle. Liian avokätisesti tarjoiltu typpipitoinen ravinne kasvattaa puolestaan lehvästöä kukinnan kustannuksella.

Teija Heinonen

Julkaistu: 28.10.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.