Viherpiha

Mikä vaivaa tuhkapensasta?

Mikä vaivaa tuhkapensasta?

ViherPiha

Kysymys:

Leikkasimme tuhkapensasaidan huhtikuussa noin metrin korkuiseksi. Nyt suurin osa aidasta on kuollutta ja kuivaa, joissain paikoin juuresta nousee uutta versoa. Aita on noin kuusi vuotta vanha. Mikä tuhkapensasta vaivaa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Yleensä tuhkapensas kestää leikkausta hyvin. Monet kasvutekijät voivat muuttua leikkauksen jälkeen ja vähentää kasvin elinvoimaa. Leikkaus on aina iso stressi kasville. Kerralla leikataan enintään 15 prosenttia pois.

Maalis–huhtikuussa on hyvä aika tehdä nuorennusleikkauksia ja siistiä tuhkapensasta. Myös loppukesä sopii, jos sääolot ovat suotuisat. Pitkinä poutajaksoina leikkausta ei suositella. Pensaan leikkaaminen lisää sen elintoimintoja, ja kasvi joutuu entistä kovemmalle kuivuuden aikana. Asia on toinen, jos voidaan samanaikaisesti varmistaa hyvä keinokastelu.

Tuhkapensaalla on voinut olla jo ennen leikkausta jokin sitä heikentävä vaiva, joka on leikkauksen yhteydessä saanut sen elinvoiman tyrehtymään. Kilpaileva puusto, ravinnepula tai vioittuneen juuriston kautta iskenyt laho saattavat olla syypäitä.

Mikäli mikään edellä mainittu ei tunnu soveltuvan tapaukseen, Kasvinsuojeluseuralle voi toimittaa kuvia ja pienen, mahdollisimman tuoreen näytteen kasvista tauti- ja tuholaismääritystä varten.

Pertti Rajala

Julkaistu: 19.6.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.