Meidän Mökki

Mikä lamelli?

Jouko Lommi

Kysymys:

Miten lamellihirsi eroaa muista hirsityypeistä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Hirsilamelli liimataan kahdesta tai useammasta puisesta lamellista niin, että kova sydänpuu jää hirren pintaan. Nykyään käytetään lamellin valmistuksessa myös muunlaisia tekniikoita, jolloin tuo sydänpuuajatus kärsii.

Olennainen osa lamellin valmistusta on puun kuivaus. Jos puu kuivataan huonosti, kuivuminen jatkuu pahimmassa tapauksessa liimauksen jälkeen, jolloin tuloksena voi olla saumojen irtoilua. On selvää, että eri valmistajien kuivauksessa on hankalasti todennettavia eroja.

Lamellihirttä valmistaa Suomessa arviolta kymmenkunta valmistajaa. Pari on hankkinut itselleen VTT:n sertifi kaatin, joka on jonkinlainen tae laadunvalvonnasta. VTT:n myöntämät sertifi kaatit löytyvät VTT:n hakukoneella.

Lamellihirttä on tehty Suomessa parinkymmenen vuoden ajan, joten tekniikka ja tarkkuus ovat luonnollisesti parantuneet. Valmistajilta voi kysellä takuuta heidän tuotteelleen.

Kun lamellihirsi tehdään hyvin, se säilyttää puun hyvät ominaisuudet ja halkeilu saadaan pois. Normaali hirsihän halkeilee ja vääntyilee säiden vaikutuksesta. Varmasti sekä lamellista että perinteisestä hirrestä on markkinoilla myös sutta.

Julkaistu: 5.3.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.