Meidän Mökki

Mikä kattomateriaali kelomökkiin?

Neuvontainsinööri

Julkaistu: 16.5.2012

Kysymys:

Ostin 30 vuotta vanhan kelomökin kehikon. Millaista katemateriaalia siihen voi suositella? Päreitä tekisi mieli kokeilla. Mökissä on myös kahdeksan metriä pitkä terassi, jonka suojaksi olen ajatellut valokatetta. Jos päädyn peltiin, paljonko sen alla pitää vähintään olla villaa, jotta lämpö pysyy eikä rakennus kuumene aurinkoisella kalliolla liikaa.

Näytä vastaus

Vastaus:

Katon muoto ja haluttu kokonaisvaikutelma vaikuttavat eniten kelomökin vesikatteen valintaan. Sopivia materiaaleja ovat huopa, tasainen pelti, tiili ja miksei myös mainitsemasi päre. Rakennusvalvonnalla ja vakuutusyhtiöllä saattaa olla paloturvallisuuden vuoksi lisäehtoja päreistä rakentamiseen, jos rakennuksessa on tulisija. Hyvälaatuisia päreitä ja osaavia tekijöitä voi olla hankala löytää.

Teidän tapauksessanne valintaa rajaavat katon kaltevuus ja terassin valokate. Pärekattoa ja valokatetta on vaikea sovittaa yhteen. Kolmiorimojen avulla saumattu huopakate on perinteinen ja tyylikäs hirsirakennukseen. Kaltevuuden on kuitenkin normaalisti toteutettuna oltava vähintään 1:3. Sitä loivemmille katoille soveltuvat palahuopa ja liimasaumattu huopa. Ne eivät ole kovin perinteisiä materiaaleja mutta sopivat kelomökkiin.

Tiilikate soveltuu näyttävänä materiaalina myös jyrkille katoille mutta vaatii loivilla profiileilla aluskatteeksi tiiviin huovan. Mielestäni konesaumattu pelti sopii erittäin hyvin rakennuksen tyyliin, ja siihen saadaan liitettyä myös valokate.

Yläpohjaan kannattaa laittaa reilusti eristettä, jotta rakennus pysyy viileänä myös kesällä. Runsas eristekerros ei vaadi rakenteellisia muutoksia, kunhan eristeen ja vesikatteen väliin jää riittävästi avointa tuuletustilaa. Päätykolmioihin on tehtävä tuuletusaukot poistamaan talvista kosteutta ja kesäistä ylilämpöä. Mielestäni sopiva eristepaksuus on 35–50 cm, päätökseen vaikuttavat rakennuksen pinta-ala ja talvikäyttö.

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.