Meidän Talo

Mihin sähkökeskus sijoitetaan?

Mihin sähkökeskus sijoitetaan?

Meidän Talo

Kysymys:

Talomme on vuonna -57 rakennettu rintamamiestalo. Olemme nyt remontoimassa alakerran 80-luvulla rakennettuun "lapinlisään" makuuhuonetta. Huone on aikoinaan rakennettu työ-/askarteluhuoneeksi ja siellä sijaitsee talon sähköpääkeskus. Tarkoituksemme olisi koteloida se piiloon, mutta parisänkymme sijoittuisi sen lähettyville ja vauvan pinnasänky suoraan sen alapuolelle. Onko sähköpääkeskuksesta haittaa lapselle? Onko ylipäänsä makuuhuone oikea paikka sähköpääkeskukselle?

Näytä vastaus

Vastaus:

Pääkeskuksen paikka ei ole makuuhuoneessa eikä lastenhuoneessa. Keskus sijoitetaan yleensä eteiseen tai kokonaan erilliseen tekniseen tilaan.

Sähkökeskuksen sijoituksessa tulee ottaa huomioon, että keskuksen eteen jää hoitotila niin, että keskuksessa suoritettavat huolto- ja käyttötoimenpiteet voidaan suorittaa ilman vaaraa. Keskuksen eteen ei saa varastoida esineitä, jotka estävät pääsyn keskuksen luo, haittaavat sen käyttöä tai aiheuttavat palovaaraa.

Asunnoissa ja siihen liittyvissä tiloissa, joissa keskuksen laitteet voivat lukitsemattomina olla lasten kosketeltavissa, on tulppavarokkeiden asennuskorkeuden oltava vähintään 1,7 m. Muita käyttötoimenpiteenä käsiteltäviä kojeita kuten esim. kytkimiä voi olla alempana. Nämä saattavat lastenhuoneessa houkuttaa lapsia tarpeettomasti räpsyttelemään niitä. Tällaiseen käyttöön kojeet eivät ole tarkoitettu, eivätkä ne välttämättä kestä jatkuvaa räpsyttelyä.

Keskuksen suojaaminen tarpeettomasti koteloinnilla ja lukitsemisella vaikeuttaa keskuksen käyttöä esimerkiksi tilanteessa, jossa keskus täytyy saada nopeasti jännitteettömäksi. Keskuksen erilliskotelointi voi myös estää jäähdytyksen, jolloin keskus voi kuumentua vaarallisesti ja näin ollen myös komponentit vanhenevat nopeammin.

Sähkökeskuksen lähietäisyydellä esiintyy magneettikenttiä. Noin 1 mikroteslan (8uT) tasoisille kentille altistuminen elinympäristössä on varsin yleistä. Esimerkiksi sähkölaitteita käytettäessä magneettikenttä voi ylittää tämän tason lähietäisyydellä. Normaalikäytössä altistusajat jäävät kuitenkin yleensä lyhyiksi. Vaikka magneettikenttien mahdollisista vaikutuksista ihmisiin ei ole saatu näyttöä, pienen lapsen altistaminen säännöllisesti pitkiksi ajoiksi sähkökeskuksen magneettikentälle ei liene millään tavalla perusteltua.  

Sähkö- ja magneettikenttien vaikutuksista löytyy tietoa mm. osoitteesta www.energia.fi.

Asiantuntija: turvallisuusinsinööri Leila Öhman, Turvatekniikan keskus Tukes

Julkaistu: 14.4.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.