Viherpiha

Metsäkasvillisuuden palautus

ViherPiha

Kysymys:

Tontillamme oli "hämäläinen" tiheä kuusi/sekametsä. Harvensimme sen puistomaiseksi. Myrkytin lehtipuiden kannot, minkä jälkeen tasoitimme maan peltomullalla. Nyt alueen voi ajaa ruohonleikkurilla, ja se näyttää siistiltä. Haluaisin kuitenkin, että siihen tulee enemmän metsän kasveja, kuten ketunleipää, varpuja ym. Valkovuokkoja jo hieman on ja edellä mainittuja myös vähän. Metsä on alkanut vähitellen sammaloitua. Haaveena on, että siellä ei tarvitsisi pitkin kesää ajaa ruohonleikkurilla, mikä toistaiseksi on vielä pakko tehdä rikkakasvien ja heinän vuoksi. Nopeuttaako jokin aine/hoito maan happamoitumista?

Näytä vastaus

Vastaus:

Metsän harventamisen ja peltomullan lisäämisen aiheuttamaa kasvuolojen muutosta on vaikea yhtäkkiä korjata. Mieluumminkin hoitamattomuus kuin säännöllinen hoitaminen palauttaa luonnonmukaisuuden aikanaan.

Rikkaruohot on hyvä kitkeä, mutta lannoitusta alue ei kaipaa. Nurmikon leikkuujätteet kannattaa myös haravoida pois, sillä heinäsilppu lisää maatuessaan kasvualustan typpivaroja.

Teija Heinonen

Julkaistu: 8.5.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.