Viherpiha

Menestyykö joulusypressi pihalla?

Menestyykö joulusypressi pihalla?

ViherPiha

Kysymys:

Menestyykö ruukkusypressi pihalla?

Näytä vastaus

Vastaus:

Ruukkusypressit ovat yleensä lawsoninsypressin ’Ellwoodii’-lajiketta, jota kutsutaan joulusypressiksi eli joulukatajaksi. Nykyään kasvitieteilijät ovat liittäneet valesypressit sypresseihin.

Joulusypressit ovat meillä normaalisti talvenarkoja. Vastaistutetut taimet ovat herkkiä varsinkin ensimmäisinä talvina. Ainavihantina kasveina ne haihduttavat vettä koko ajan, jopa kovien pakkasten aikana. Jos maa on jäässä eikä kasvi ole ehtinyt kasvattaa syvää juuristoa, taimi kuivuu. Tätä ilmiötä kutsutaan virheellisesti paleltumiseksi.

Sypressiä kestävämpiä ovat vuorimänty ja katajat, mutta vähälumisina talvina nekin saattavat ruskettua, kun maa jäätyy syvältä.

Arkaa havukasvia on syytä varjostaa kevätauringolta, joka lämmittää kasvin maanpäällisiä osia ja lisää sen vedentarvetta. Havukasvit pitäisi istuttaa maanpeittokasvuston sekaan. Esimerkiksi pikkutalvio ja keltapeippi peittävät maan niin hyvin, että se jäätyy tuskin lainkaan niiden alla. Peittokasvien juuret eivät yleensä estä toisten kasvien kasvua, sillä ne ovat maassa eri kerroksissa.

Pahinta mitä aralle kasville voi tehdä – oli se puu, pensas tai perenna – on istuttaa se paljaalle, kasvittomalle paikalle. Maan jäätymistä voidaan estää myös keräämällä kasvin ympärille lehtiä paksuksi kerrokseksi.

Pentti Alanko

Julkaistu: 25.2.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.