Viherpiha

Matoja valkosipulissa

Matoja valkosipulissa

ViherPiha

Kysymys:

Miten torjun valkosipulin varsista löytyneet toukat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Tuholainen on sipulikärpäsen toukka (Delia antiqua). Itse kärpänen on noin 6–7 millin kokoinen, vaaleanharmaa kärpänen. Se muistuttaa hiukan huonekärpästä, mutta on huomattavasti pienempi ja vaaleampi.

Sipulikärpäset talvehtivat koteloina edellisen vuoden sipulimaassa. Kun sitten sipulit istutetaan maahan, naaras munii satakunta munaa niiden lähelle. Toukat kuoriutuvat munista ja kulkeutuvat sipulien tyvelle. Ne ovat valkoisia, jalattomia ja noin 7–8 milliä pitkiä, päähän suippenevia. Toukkakäytävät mätänevät helposti ja lisäävät tuhoa.

Samalla paikalla ei ole hyvä vuosi toisensa jälkeen kasvattaa sipulia tai valkosipulia. Tärkein torjuntakeino sipulikärpästä vastaan onkin viljelykierto.

Harson käyttö sipulien päällä saattaa auttaa, mutta se lisää kosteutta ja voi altistaa naattihomeelle. Tuuletus on siis tarpeen.

Pertti Rajala

Julkaistu: 8.8.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.