Viherpiha

Matoja mansikoissa

ViherPiha

Kysymys:

Perustin uuden mansikkamaan pari vuotta sitten. Alusta lähtien marjoissa on ollut pieniä valkoisia matoja. Melkein kaikki marjat ovat syömäkelvottomia. Mansikkamaan paikalla on ollut vadelmaa yli kymmenen vuotta sitten. Sen jälkeen alue on ollut joutomaana. Mikä tämä tuholainen on? Pääseekö siitä eroon?

Näytä vastaus

Vastaus:

Voisikohan kysymyksessä olla täplätuhatjalkainen (Blaniulus guttulatus)? Laji on kaksoisjalkaisiin kuuluva, väriltään vaalea ja vajaan kahden sentin pituinen selkärangaton eliö. Kun mansikka halkaistaan, ”madot” paljastuvat marjan sisältä.

Täplätuhatjalkaiset käyttävät ravinnokseen lahoavia kasvinosia, ja niiden esiintyminen on yleensä merkki kosteahkosta, runsaasti eloperäistä ainesta sisältävästä maasta. Mansikkaan tuholaiset kaivautuvat kypsien marjojen koskettaessa maan pintaa. Marjojen kohottaminen hieman ylös maasta helpottaa tilannetta. Esimerkiksi olkikate on kokeilemisen arvoinen konsti.

Teija Heinonen

Julkaistu: 6.3.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.