Viherpiha

Matoja kukkaruukussa

ViherPiha

Kysymys:

Huomasin aluksi samian ympärillä lattialla mullan rippeitä, jotka myöhemmin tajusin kuolleiksi madoiksi. Mullan seassa ruukussa vilisee nimittäin ruskeita, noin sentin mittaisia matoja, jotka liikkuvat sätkittämällä, vähän kuin hyppien. Tällä tavalla ne ovat varmasti päässeet ruukusta lattialle. Mistä ötökästä on kyse ja miten pääsen niistä eroon? Kyseessä ei varmaankaan ole mato, vaikka se siltä näyttääkin.

Näytä vastaus

Vastaus:

”Madot” ovat todennäköisimmin hyppyhäntäisten toukkia, jotka ovat väriltään joko kellanvalkoisia tai hieman rusehtavia. Mikäli ötököitä hätistää, ne liikkuvat hypähdellen pakoon. Lähempi tarkastelu suurennuslasilla paljastaa toukkien kuusi jalkaa ja tuntosarvet. Hyppyhäntäisten olemassaolo on useimmiten merkki liian kosteasta tai tiiviistä mullasta. Tuholaisista pääsee yleensä eroon mullanvaihdolla tai antamalla kasvualustan kuivahtaa kastelukertojen välillä.

Julkaistu: 14.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.