Viherpiha

Matala havukasvi

Pentti Alanko

Kysymys:

Minkä matalan havukasvin valitsen? Istutuspenkki on 30–40 senttiä syvä, sitten vastaan tulevat styroksilevyt. Minkä varjossa viihtyvän, matalan havukasvin voisin istuttaa? Kasvuvyöhyke on IV.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Voin antaa ehdotuksia sopivista havukasveista, mutta ammatti-ihminen paikalla käydessään voisi osua parempaan valintaan. Aurinkoisilla paikoilla hyvin viihtyvät kääpiövuorimännyt ja muut mäntyjen kääpiömuodot eivät ole varjoiselle paikalle soveliaita, ja myös erilaiset katajat on syytä unohtaa. Jäljelle jäävät monet hemlokkien, marjakuusten ja tavallisen metsäkuusen, tuijien ja valesypressien (luetaan nykyään sypresseihin) kääpiökasvuiset lajikkeet, joita on suuri määrä markkinoilla. Kannattaa istuttaa samaan ryhmään useita erilaisia havukasveja. Jo muutama lamoavakasvuinen lajike ja sen seurassa joko pallomaiseksi tai kartiomaiseksi kasvava havupensas tekee istutuksesta tyylikkään. Niiden seuraan voi tuoda myös sammaleisen kiven ja ehkä joitakin varjossa viihtyviä, hillittykasvuisia peittokasveja.

Pentti Alanko

Julkaistu: 30.1.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.