Viherpiha

Marjatuomipihlajan kirvat

Marjatuomipihlajan kirvat

ViherPiha

Kysymys:

Marjatuomipihlajaani tulee kirvoja, joita olen ruiskuttanut mäntysuopaliuoksella. Ilmeisesti tästä johtuen pensaan lehdet ruskettuvat ja tippuvat pois. Jäljellä on vain kuivuneita lehtiä ja paljaita oksia. Pensas on kaksi vuotta vanha, eikä kasvua ole tapahtunut yhtään siitä, kun se on ostettu. Mitä pitäisi tehdä, jotta pensas voisi paremmin?

Näytä vastaus

Vastaus:

Lehtien ruskettuminen saattaa olla kirvojen imentävioituksen seurausta. Herää kuitenkin kysymys, onko kaikki kunnossa maan alla? Taimien ensimmäinen kasvukausi kuluu yleensä juurtumiseen, jolloin lehvästön kasvu on minimaalista. Toisena vuotena sen sijaan pitäisi jo alkaa tapahtumaan näkyvää kasvua myös maanpäällisissä kasvinosissa, mikäli kasvuolosuhteet ovat kohdallaan. Kurkatkaa maan alle nostamalla taimi ylös kasvun päätyttyä. Laajentakaa kasvualustaa tarpeen vaatiessa, lisätkää multaan ripaus rakeista kalkkia ja peruslannoitteeksi typetöntä syyslannosta. Herätelkää marjatuomipihlaja kevääseen kourallisella typpipitoista moniravinteista seoslannoitetta ja seurailkaa tuholaistilannetta. Esimerkiksi Puutarha-aerosoli ja Bioruiskute S ovat luonnonpyretriinipohjaisia torjunta-aineita, jotka tepsivät yleisimpiin puutarhan tuholaisiin.

Julkaistu: 3.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.