Viherpiha

Marjatuomipihlajan kasvatus

ViherPiha

Kysymys:

Yli kaksi metriä korkeat saskatoon-pensaat tuottavat vähän marjoja. Pensaat ovat terveen näköisiä, ja ne ovat kasvaneet hyvin jo kolme vuotta. Pitäisikö niitä lannoittaa? Pitääkö latvoja leikata? Miten korkeiksi nämä saskatoon-pensaat kasvavat?

Näytä vastaus

Vastaus:

Saskatoon-pensaiden pituuskasvu kolmen vuoden aikana on ollut melkoisen voimakasta olettaen, että ne on istutettu normaalikokoisista, puutarhamyymälöissä myytävistä taimista. Rehevä kasvu viittaa runsasravinteiseen maahan, joka kasvattaa versostoa sadon kustannuksella. Saskatoon-pensaanne ovat myös vielä varsin nuoria, mikä sekin vaikuttaa marjomiseen.

Marjatuomipihlajaa lannoitetaan keväisin typpipitoisella, moniravinteisella seoslannoitteella. Kourallinen pari rakeista lannoitetta on yleensä riittävä määrä. Tapauksessanne jättäisin ensi keväänä typpipitoisen lannoituksen kuitenkin väliin. Syyslannoitus fosfori-kaliumpitoisella lannoitteella puolestaan edesauttaa kukka-aiheiden kehittymistä ja vaikuttaa myönteisesti sadon määrään. Elokuussa annettava syyslannoitus parantaa myös pensaiden kylmänsietokykyä. Saskatoonit kasvavat 1,5–4 metriä korkeiksi lajikkeesta riippuen. Pensaita leikataan harventamalla. Latvoja ei kannata typistää.

Teija Heinonen

Julkaistu: 5.10.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.