Viherpiha

Marjasinikuusaman hoito

Teija Heinonen

Kysymys:

Viime syksynä istutettu marjasinikuusama (Lonicera caerulea var. edulis) tuotti tänä vuonna jo muutaman marjan, mutta kokoa se ei ole juurikaan kasvanut. Kuinka suuri marjasinikuusamapensaasta tulee? Milloin sitä voi leikata vai leikataanko sitä lainkaan? Pensaassa on nyt pari kolme huomattavasti muita oksia pidempää oksaa. Voiko niitä typistää? Lannoitetaanko marjasinikuusamaa samalla tavalla kuin herukoita ja karviaisia vai onko kasvilla erityisvaatimuksia?

Näytä vastaus

Vastaus:

Marjasinikuusama kasvaa keskimäärin 1,5 metriä korkeaksi hieman kasvupaikasta riippuen. Muodosta ulos kasvaneet ylipitkät versot voidaan typistää keväällä. Samalla poistetaan mahdollisia talvivaurioita kärsineitä oksia. Muuta leikkausta nuoret pensaat eivät muutamaan vuoteen kaipaa. Jatkossa marjasinikuusamat pidetään ilmavina poistamalla keväisin vanhimpia oksia. Lannoitteeksi sopivat niin marja- kuin koristepensaille käytetyt lannoitteet.

Teija Heinonen

Julkaistu: 8.9.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.