Viherpiha

Marjapensasmaa köyhtyy

ViherPiha

Kysymys:

Marjapensaamme ovat liki 30-vuotiaita, eivätkä ne tuota enää satoa. Mikä vie kaiken kasvillisuuden marjapensasmaalta? Onko maa vain niin köyhtynyt, ettei siinä todellakaan kasva mikään, ei edes sammal. Lähellä on suurehkoja koivuja, ja maa on niidenkin ympäriltä paljas. Onko maa muuttunut itsellään emäksiseksi? Maa on savipohjaista. Ongelma on noin 30 neliön alueella.

Näytä vastaus

Vastaus:

Luonnollinen tekijä marjapensaittenne satoisuuden lopahtamiseen on niiden korkea ikä. Vaikka puna- ja valkoherukka sekä karviainen tuottavat hyvin hoidettuina satoa kymmeniä vuosia, marjominen tulee jossain vaiheessa tiensä päähän. Nopeakasvuisen mustaherukan elinkaari on useimmiten muita herukoita hieman lyhyempi.

Tapauksessanne kasvun heikentyminen johtuu myös suurista koivuista, joiden laaja pinnallinen juuristo rosvoaa herukkatarhasta niin veden kuin ravinteetkin. Vanhetessaan marjapensailla on myös taipumusta altistua erityyppisille satoisuutta verottaville kasvitaudeille ja -tuholaisille. Mikäli pensaat ovat terveitä, leikkaaminen ja lannoitus saattavat helpottaa tilannetta jonkin verran. Koivunjuurista aiheutuvaa ongelmaa tehohoito ei kuitenkaan poista. Ehdottaisinkin vanhojen pensaiden poistamista ja uusien marjapensaiden istuttamista kauemmaksi koivuista.

Julkaistu: 26.7.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.