Viherpiha

Marjapensaiden talvileikkaus

Marjapensaiden talvileikkaus

Teija Heinonen

Kysymys:

Voiko marjapensaat leikata tammikuussa? Keväällä puskien juuressa on aina niin paljon lunta, että en pääse leikkaamaan niitä ennen kuin silmut jo puhkeavat. Menevätkö pensaat sekaisin, kun on näin lämmintä?

Näytä vastaus

Vastaus:

Vaikka epätodellisen lämmin tammikuinen sää ja lähes lumeton maa kieltämättä houkuttelevat puutarhatöihin, suosittelen kuitenkin leikkaamaan marjapensaat normaaliin tapaan vasta keväällä. Sääolosuhteet sydäntalvella osaavat vaihtua erittäin nopeasti. Lämpötila saattaa laskea jo yhden yön aikana kymmeniä asteita pakkasen puolelle, mikä ei tee hyvää avonaisille leikkaushaavoille.

Silmujen turpoaminen keväällä ei ole este leikkaamiselle. Mustaherukoita voi vaihtoehtoisesti leikata myös syksyllä heti sadonkorjuun jälkeen.

Vaikka sää onkin ollut poikkeuksellisen lämmin vuodenaikaan nähden, ei pitkään venynyt talventulo aiheuttane ilmastollisesti kestäville lajeille suurempia vaurioita.

Julkaistu: 6.1.2007

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.