Viherpiha

Marjapensaan siirto

ViherPiha

Kysymys:

Olisin siirtämässä muutamaa viinimarjapensasta keskeltä takapihaa hieman kauemmaksi tontin reunoille. Miten ja milloin siirto olisi hyvä tehdä? Kärsivätkö hyväsatoiset pensaat siirrosta? Millainen paikka olisi hyvä pensaalle? Voiko pensaan siirtää esimerkiksi omenapuun läheisyyteen tai osittain jopa alle vai olisiko orapihlajapensaan vieressä parempi paikka? Tulisiko siirto tehdä leikkuun jälkeen?

Näytä vastaus

Vastaus:

Paras ajankohta marjapensaiden siirtämiselle on joko aikainen kevät tai myöhäinen syksy, jolloin kasvit ovat lepotilassa. Pensaat voi istuttaa suhteellisen lähelle omenapuuta, mutta kuitenkin selkeästi latvuksen ulkopuolelle. Aivan puun välittömässä läheisyydessä ne joutuvat kilpailemaan kasvutilasta sekä vedestä ja ravinteista puun kanssa. Latvus saattaa myös varjostaa pensaita, mikä verottaa runsaassa valossa viihtyvien herukoiden satoisuutta. Sama koskee viinimarjojen istuttamista orapihlaja-aidan viereen. Kasvupaikan vaihtaminen rasittaa pensaita jonkin verran. Sadon määrään siirto ei kuitenkaan välttämättä paljoakaan vaikuta, jos toimenpide tehdään oikeaoppisesti ja oikeana ajankohtana. Oksistoa kannattaa harventaa hieman ennen siirtämistä. Toimenpiteen jälkeen mahdolliset vaurioita kärsineet versot poistetaan. Säännöllinen kastelu etenkin keväällä edistää pensaiden toipumista paikanvaihdosta.

Julkaistu: 18.8.2005

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.