Viherpiha

Marja-aroniapensaiden elvytys

Lotta Lindholm

Kysymys:

Mitä teen aroniapensaille? Tonttimme rajalla kasvaa kymmenvuotias, noin kolme metriä korkea marja-aronia-aidanne. Nyt kolme sen pensaista näyttää kuolevan. Voiko niitä elvyttää leikkaamalla vai pitääkö pensaiden tilalle istuttaa uudet?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Olisi hyvä selvittää, miksi juuri nämä pensaat eivät enää viihdy, etteivät mahdolliset uudet taimet kärsi samasta ongelmasta. Ovatko ne kasvaneet toistensa varjossa? Siinä tapauksessa lisäkasvua on tullut vain valoa saaneisiin osiin. Aronia kestää hyvin leikkausta, mutta se ei tee kitukasvuista pensasta hyväkuntoiseksi. Jos leikkaat ränsistyneet pensaat alas, viereisten pensaiden oksat ja lehdistö levittäytyvät tyhjään tilaan. Silloin ränsistyneiden pensaiden mahdolliset uudet versot eivät saa tarpeeksi valoa. Samoin käy uusille taimille. Suosittelen, että leikkaat koko aidanteen alas 20–30 sentin korkeudelta, jolloin kaikki pensaat saavat yhtä lailla valoa. Ota myös pensaiden tyvellä kasvava ruoho pois ja kata paljas maa hakkeella tai nurmisilpulla, niin nurmi ei vie pensailta vettä ja ravinteita. Lotta Lindholm

Julkaistu: 12.6.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.