Viherpiha

Mansikka ei kuki

Teija Heinonen

Kysymys:

Miksi mansikat eivät kuki?

Ne kasvavat pihan eteläpuolella, noin viiden metrin päästä järvenrannasta. Olen antanut syyslannosta ja hieman kevätlannosta. Varsisto ei ole liian rehevä.

 

Näytä vastaus

Vastaus:

Totaalinen kukkimattomuus voi viitata kasvualustan ravinnehäiriöön, joko yksittäisen ravinteen puutteeseen tai laajempaan ravinteiden epätasapainoon. Esimerkiksi fosforilla on tärkeä merkitys kukka-aiheiden muodostumiselle. Syyslannoite sisältää muun muassa fosforia ja kaliumia ja on hyväksi mansikan sadon muodostumiselle ja talvehtimiselle. Kevätlannoitteeksi sopii niukkatyppinen marjakasvien erikoislannoite. Maan happamuus saattaa myös olla mansikalle epäsopiva. Mansikka viihtyy parhaiten happamuusasteen eli pH:n ollessa 6–6,5, jolloin se pystyy hyödyntämään optimaalisesti kasvualustan ravinteita. Maan happamuutta säädellään kalkituksella. Muovilla tai kankaalla katetulle mansikkapenkille ravinnetäydennykset on helpoin antaa kastelulannoitteena. Kasvualustan ravinnetilan selvittäminen esimerkiksi maanäytteen avulla on eduksi viimeistään uutta mansikkamaata perustettaessa. Kukkimattomuus voi toki johtua myös pakkasvaurioista. Mansikan kukka-aiheet tulevalle satokaudelle kehittyvät jo edellisenä syksynä. Jos kovat pakkaset yllättävät maan ollessa paljas, kukka-aiheet saattavat paleltua. Järvenrannat ovat yleensä suojassa ankarilta halloilta, mutta etenkin alavilla mailla on hallanvaara myös kylminä alkukesän öinä. Teija Heinonen

Julkaistu: 24.6.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.