Viherpiha

Mansikan tuoksuinen jasmike

Mansikan tuoksuinen jasmike

ViherPiha

Kysymys:

Mikä jasmike? Näin viime kesänä Ahvenanmaalla mansikalta tuoksuvan, kukkia täynnä olevan jasmikkeen. Haluaisin samanlaisen pihalleni.

Näytä vastaus

Vastaus:

Todennäköisesti kyseessä oli pikkujasmike (Philadelphus x lemoinei), pihajasmike (P. coronarius) tai kerrannaiskukkainen kameliajasmike (P. x virginalis). Näiden kolmen jasmikelajin kukat tuoksuvat vahvasti. Pikkujasmikkeen tuoksu muistuttaa metsämansikkaa, ja kukat avautuvat heinäkuun alkupuolella. Pihajasmike kukkii jo kesäkuussa. Kameliajasmikkeen kukinta alkaa heinäkuun puolivälissä. Pikkujasmikkeen menestymisvyöhyke I–IV (V) ulottuu Kokkola–Joensuu linjan eteläpuolelle, joten uskoisin, että taimia on myynnissä melko yleisesti. Pihajasmike on myös yleinen (I–III). Pari–kolmemetriseksi kasvava kameliajasmike menestyy Etelä-Suomessa vyöhykkeillä I–II. Anna Aho

Julkaistu: 25.2.2009

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.