Viherpiha

Mansikan tuholainen

ViherPiha

Kysymys:

Mikähän on noin 0,5 senttiä pitkä, mustapäinen toukka, joka tuhosi valtaosan mansikkasadostani? Sitä esiintyi mansikan lehdillä, varsinkin uudet lehdet oli syöty reikäisiksi. Osa toukista oli myös mansikan kiinnityskohdassa ja aiheutti marjan nahistumisen. Nyt miltei koko mansikkamaa on ikävän näköinen, kun lehdet ovat reikäisiä.

Voinko ottaa tällaisista taimista rönsyjä, kun uusin osan mansikkamaata? Tämä on ensimmäinen kerta, kun toukkia on näin paljon, vaikka olen viljellyt mansikkaa jo noin 20 vuotta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kysymyksessä lienee joko hilla- tai mansikkanälvikäs tai molemmat. Sekä aikuiset kuoriaiset että vajaan sentin pituiset mustahkot toukat verottavat mansikkakasvustoa vioittamalla sekä lehvästöä että kukkia ja raakileita. Nälvikkäät tärvelevät lehtiä syömällä niihin reikiä ja kalvamalla ikkunamaisia kuvioita. Suurilukuisen kuoriaisarmeijan jäljiltä koko mansikkakasvusto saattaa olla hyvinkin repaleinen ja huonokuntoinen.

Mikäli mansikat ovat terveitä ja tuholaisongelma saadaan kuriin, rönsyjä voi harkiten hyödyntää lisäysmateriaalina. Osa nälvikkäistä talvehtii mansikkamaalla, osa lähialueen metsiköissä. Rönsytaimien viljely harsokatteen alla estää tuholaisten siirtymisen vanhasta penkistä uudelle kasvupaikalle. Mahdolliset torjuntaruiskutukset tehdään ennen mansikan kukintaa. Tarkoitukseen sopivia kasvinsuojeluaineita ovat esimerkiksi Bioruiskute, Malan ja Malasiini.

Teija Heinonen

Julkaistu: 22.7.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.