Viherpiha

Mansikan suojaus

ViherPiha

Kysymys:

Mansikkamaallani riesanani ovat rusakot, jänikset, orava ja linnut. Ne järsivät mansikat raakileina tai varastavat kypsinä, minulle ei jää mitään. Viime vuonna peitin raakilevaiheessa harsolla koko maan. Jostain luin, että maan voisi peittää jo heti lumien sulettua ja varjella kevätauringolta. Missä vaiheessa ne harsot mansikkamaalle oikein levitetään ja milloin ne poistetaan? Poistin harsot viime vuonna sadonkorjuun jälkeen.

Näytä vastaus

Vastaus:

Mansikka voidaan suojata keväällä kevätauringolta. Suojat poistetaan maan sulettua. Tällöin kasvi pystyy ottamaan maasta vettä eikä ole enää altis kevätauringon kuivattavalle vaikutukselle.

Peitteet kannattaa poistaa viimeistään kukinnan alkaessa, jotta pölyttävät hyönteiset pääsevät kasvustoon. Kukinta-aikainen peitto vähentää satoa.

Kasvuston suojaaminen eläimiltä harsolla tulee kysymykseen raakileiden alkaessa kehittyä. Näin olette tehnytkin. Sadekesinä kannattaa kasvustoa välillä tuulettaa. Peite saattaa pitää kasvuston kosteana, jolloin harmaahome voi vioittaa marjoja.

Anne Joutsenlahti-Lankinen

Julkaistu: 10.3.2008

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.