Viherpiha

Mansikan ruskettumiseen on monia syitä

Mainos

Mansikat ruskettuvat kummallisesti. Samassa taimessa voi toisella puolella olla aivan hyviä mansikoita ja toisella puolella ruskeita, kuivuneen oloisia.
 

Teksti Pertti Rajala

Asiantuntija vastaa:

On useitakin syitä, miksi mansikat ruskettuvat.

Mansikan harmaahome (Botrytis cinerea) ruskettaa marjoja ja raakileita. Myöhemmin niihin tulee harmaata nukkaa.

Mansikan nahkamätä puolestaan muuttaa raakileet harmahtaviksi ja lopulta ruskeaksi. Marjat ovat sitkeitä ja pahanmakuisia. Taudinaiheuttaja säilyy maassa.

Ruskomätä (Gnomonia comari) aiheuttaa suojuslehtien ja raakileiden ruskettumista. Taudinaiheuttaja säilyy kuolleissa lehdissä.

Jokin ympäristötekijä saattaa aiheuttaa sen, että tietty mansikkarivi saastuu herkemmin kuin toinen, varsinkin, jos taudinaiheuttaja talvehtii maassa.
 

Julkaistu: 26.1.2015

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.

Katso myös nämä