Viherpiha

Mahonian lisäys

Mahonian lisäys

Pentti Alanko

Kysymys:

Miten lisään mahoniaa?  

Näytä vastaus

Vastaus:

Ainavihanta, varjossa viihtyvä mahonia on puutarhassa näyttävämpi pienenä ryhmänä kuin yksittäisenä taimena. Pensasta voi onneksi lisätä useallakin eri tavalla. Jos kasvi on vanha ja rönsyjensä avulla levinnyt, voit varovasti irrottaa siitä rönsytaimia ja istuttaa taimet lopullisille kasvupaikoilleen varjoiseen tai puolivarjoiseen paikkaan.

Mahoniaa voi lisätä myös siemenistä, jotka kylvetään joko heti syksyllä marjojen kypsyttyä tai sitten keväällä. Ennen kylvöä siemenet irrotetaan pehmeästä marjan mallosta hieromalla niitä vedessä siivilää vasten. Keväällä kylvettäessä siemenet todennäköisesti uinuvat koko kesän ja itävät vasta seuraavana keväänä, silloinkin ehkä vain osa niistä. Jos haluat siementen itävän jo ensimmäisenä keväänä, niille on annettava ennen kylvöä neljän kuukauden lämpö- ja kylmäkäsittely. Nämä käsittelyt onnistuvat kotioloissakin. Ensin siemeniä pidetään neljä kuukautta tiiviissä minigrip-pussissa kostean hiekan ja turpeen sekoituksessa, pimeässä keittiön kaapissa. Niin ne saavat tarvitsemansa lämpökäsittelyn. Sen jälkeen pussia pidetään neljä kuukautta jääkaapissa, jossa ei ole elintarvikkeita. Käsittelyt kestävät siis yhteensä kahdeksan kuukautta, joten ne täytyy aloittaa jo syksyllä heti siementen kypsyttyä.

Kolmantena lisäyskeinona on hankala pistokasmonistus. Silloin leikataan loppukesällä pistokkaita saman kesän versoista. Ne pistetään laatikkoon hiekan ja turpeen seokseen ja pidetään talven yli viileässä kasvihuoneessa. Tämä keino toimii lähinnä vain ammattiviljelijöiden kasvihuoneissa.

Pentti Alanko

Julkaistu: 13.3.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.