Viherpiha

Magnolian pelastaminen

Pentti Alanko

Kysymys:

Istutimme toukokuussa tarhamagnolia ’Merrill’-pensaan. Pensaaseen ei ole tullut lehtiä. Lähinnä näyttää siltä kuin pari risun pätkää sojottaisi mullassa pystyssä. Katkaisin vahingossa oksat niin, että jäljelle jäi vain parin sentin tyngät.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Magnoliat ovat hyvin herkkiä kasveja, jotka saattavat ottaa nokkiinsa melko vähäisestäkin asiasta. Ne ovat jo taimimyymälässä saattaneet kärsiä kuivuudesta. Ehkä kuitenkin oksia katkaistessasi huomasit, etteivät ne olleet vielä siinä vaiheessa täysin kuivat? Ensi keväänä näkee, tuleeko niihin versoja vai ei. Näissä asioissa ei kannata hätiköidä, sen opin jo koulupoikana. Muutimme nimittäin uuteen taloon ja sen ympärille istutettiin orapihlaja-aita. Leikkasin pensaat asianmukaisesti, mutta yksikään silmu ei taimista puhjennut. Kun tarkastelin pensaiden oksia, huomasin että niissä on täysi nestejännitys. Vasta vuotta myöhemmin seuraavana keväänä silmut puhkesivat. Syynä oli väärä lämpötila pensaiden talvivarastossa. Magnoliaa istutettaessa täytyy olla tavallista varovaisempi, ettei tamppaa juuristoaluetta liikaa. Hennot juuret voivat kärsiä siitä ja jopa tuhoutua kokonaan. Lisäksi magnolioitten istutusalustan kannattaa olla hieman koholla, sillä ne pitävät ilmavasta, kuohkeasta kasvualustasta. Juurtumisvaiheessa juuret ovat erityisen herkkiä maan tiivistymiselle ja liialliselle kosteudelle.

Pentti Alanko

Julkaistu: 20.8.2013

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.