Viherpiha

Magnolia kukkimaan toukokuussa

Pentti Alanko

Kysymys:

Miten saan ruukkumagnolian kukkimaan vasta toukokuussa? Magnoliani alkoi kukkia autotallissa tammikuussa. Tallin lämpö talvella on 5–10 astetta.  

Näytä vastaus

Vastaus:

On aivan luonnollista, että magnolia alkaa versoa ja aukaista nuppujaan jo talvella, kun se on sisällä viileässä. Magnoliat kun ovat aitoja ulkona viihtyviä puita tai pensaita, joiden kasvattaminen meillä on ollut tähän asti vähäistä niiden talvenarkuuden vuoksi. Viime vuosien joko leudot tai runsaslumiset talvet ovat kuitenkin olleet magnolioille suosiollisia. Monet harrastajat ovat istuttaneet niitä menestyksekkäästi puutarhaansa. Itse en ole talvettanut magnolioita sisätiloissa, enkä usko monen muunkaan sitä kokeilleen. Neuvoni voi pahimmassa tapauksessa olla niin huono, että magnolian taimenne tuhoutuu. Suosittelen kuitenkin kokeilemaan talvetusta ulkona.

Upota ruukku syksyllä maahan suojaiselle paikalle ja suojaa kasvi esimerkiksi pakkaskankaan avulla. Paksu lumivaippa olisi paras suoja. Taimen ruukkuineen voi nostaa haluamaansa aikaan sisätiloihin, aluksi viileään ja kukinnan alettua vaikkapa asuinhuoneeseen, jossa kukinta kuitenkin menee nopeasti ohi.

Pentti Alanko

Julkaistu: 15.2.2012

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.