Viherpiha

Maanpeiteruusun hoito

Maanpeiteruusun hoito

Teija Heinonen

Kysymys:

Miten menettelen kaksi vuotta vanhan Rote Max Graf -maanpeiteruusuni kanssa syksyisin ennen talven tuloa? Viime syksynä en leikannut sitä yhtään, haravoin vain koivun lehtiä juurelle. Kesällä lannoitin ruusuravinteella silloin tällöin ja kastelin. Tänä kesänä ruusu kasvatti kolmisen pitkää ja rehevää vartta. Kukinta oli heikompaa kuin edellisenä kesänä. Kasvupaikka on suojainen ja aurinkoinen tiivissavisessa maassa. Istutuskuoppa voisi tosin olla hiukan syvempi ja leveämpi. Leikkaanko pitkiä varsia missään vaiheessa? Ne kasvavat penkistä nurmikolle, mikä hankaloittaa ruohonleikkuuta.

Näytä vastaus

Vastaus:

Maanpeiteruusuja ei tarvitse leikata syksyllä. Myös keväällä useimmiten riittää vain talvivaurioita kärsineiden oksien poistaminen. Ylipitkiä versoja voi sen sijaan tarvittaessa typistää pitkin kasvukautta.

Rote Max Graf on ilmastollisesti arka ruusulajike, jonka talvehtimista edesauttaa tyven suojaaminen kuivilla lehdillä tai talvisuojaturpeella, kuten olette tehneetkin. Maan kevyesti routaannuttua kasvuston päälle voi myös levittää ilmavan havukerroksen.

Ahdas istutuskuoppa tiivissavisessa maassa ei tarjoa parhaita mahdollisia kasvuneväitä maanpeiteruusulle, jonka kasvun ja kukinnan perusedellytyksenä on syvä, kuohkea ja ravinteikas kasvualusta. Harkitsisin myös ruusun kasvualustan laajentamista ja savisen mullan kuohkeuttamista karkealla hiekalla ja maanparannusturpeella tai hyvin muhineella kompostimullalla. Mahdollinen uudelleen istutus kannattaa tehdä varhaiskeväällä pensaan ollessa lepotilassa.

Teija Heinonen

Julkaistu: 25.9.2006

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.